Поради лікарки: Що таке вакцинація та коли робити щеплення?

Поради лікарки: Що таке вакцинація та коли робити щеплення?

Останні роки всі говорять про безпеку. Кожного з батьків турбує безпека його дітей. Тому, відправляючи свою дитину до дитячого садочка чи в школу, вони впевнені в тому, що це безпечне місце для неї.  Сьогодні мова не про укриття, бомбосховища та наявність ППО. Сьогодні поговоримо про вакцинацію.

Вже стільки написано про неї статей, проведено семінарів, лекцій та зустрічей, розмов лікарі з батьками. Проте, знову сколихнула невтішна новина про смерть немовляти від кашлюку. Це дуже сумно, тому, що  не повинні вмирати діти в цивілізованій, Європейській країні, з високим рівнем доказової медицини, від хвороби, захистом від якої є вчасна вакцинація. Тому, дуже важливо дотримуватись національного Календаря профілактичних щеплень. Особливо під час війни.

Сімейна лікарка клініки, медичний директор клініки «Behealthy» Надія Шкоропад підготувала матеріал про важливість вакцинації згідно з календарем щеплень.

В котрий раз, рекомендую подбати про себе та своїх дітей та захиститися від інфекційних хвороб. Для цього зверніться до свого сімейного лікаря  та разом складіть план вакцинації дитини.

Відповідно до Календаря профілактичних щеплень, дитина має отримати вакцини від таких захворювань: туберкульоз, гепатит В, кір, епідемічний паротит (свинка), краснуха, дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт та гемофільна інфекція.

В якому віці та від чого вакцинуватися:

  • Туберкульоз: 3-5 доба життя;
  • Кір, паротит, краснуха (у складі комбінованої вакцини): в 1 рік та в 6 років;
  • Кашлюк (у складі комбінованої вакцини): у 2,4,6,18 місяця;
  • Поліомієліт: інактивована вакцина (ІПВ) у 2 та 4 місяці; оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ) у 6 та 18 місяців, а також в 6 років та в 14 років;
  • Гемофільна інфекція (ХІБ) у 2, 4 та 12 місяців

Дорослі також мають отримати щеплення згідно З календарем та потребують ревакцинації від дифтерії та правця кожні 10 років: у 26,36, 46 і так далі років.

- Перевірте, чи має ваша дитина всі необхідні щеплення відповідно віку.

Крім обов’язкових щеплень, існують рекомендовані, які не увійшли в Календар. Ви також можете подбати про безпеку в осінньо-зимовий період та зробити щорічне щеплення від грипу для себе та своєї дитини.

Актуальні, наразі, додаткові щеплення від пневмококової інфекції, вітряної віспи, менінгококової інфекції, ротавірусної інфекції, для дівчаток від папіломавірусу.

В нашій клініці наявні всі вакцини для захисту від інфекційних хвороб згідно З календарем профілактичних щеплень. Тому подбайте про безпеку своїх дітей та свою особисту. Будьте здорові!

 

Читайте також:

 «Грудне молоко завжди має оптимальний склад», - сімейна лікарка Наталія Назарук

Поради лікарки: Як краще харчуватися влітку

Поради лікаря Надія Шкоропад Вакцинація
Записатись на прийом