Поради лікарки: Як краще харчуватися влітку

Поради лікарки: Як краще харчуватися влітку

Літо —  це час, коли людина має максимально запастися вітамінами для вдалого проведення  наступних сезонів.

Сімейна лікарка клініки "Біхелсі" Тетяна Поліщук підготувала декілька порад, як скоригувати ваш раціон влітку, щоб запастися корисними елементами на цілий рік.

Фрукти та овочі повинні стати основною частиною вашого раціону у цей період, адже вони містять у собі клітковину, яка сприяє очищенню організму, покращує обмінні процеси, дають відчуття насиченості організму і допомагають скинути пару зайвих кілограмів.

Багато жінок люблять сидіти на літній дієті, але потрібно пам’ятати про те, що не всі фрукти можна вживати у їжу. Краще обмежити солодкі фрукти, такі як: банан, персик (нектарин), виноград, це виключно для тих хто бажає схуднути.

Влітку варто включити у раціон включити кунжут, шпинат, броколі, молоду картоплю із зеленню — ці страви збагачені калієм. М’ясо можна замінити іншими білками, а саме: яйцями, кисломолочними продуктами. Це сприяє зменшенню потовиділення, покращує травлення, додає 40% енергії.

Грейпфрут, Цитрусові, полуниця, огірок, помідор, шпинат дають відчуття охолодження при вживанні. Любителі морозива влітку поїдають маса калорій і навантажують цим організм, краще це все замінити прохолодними фрешами чи смузі.

Овочі можна вживати у будь-якому вигляді: сирі, тушковані, відварені, запечені. Салати — прекрасний спосіб отримати різноманіття поживних речовин, тільки коли вони засмачені не важкими соусами, майонезами, а тільки оливкова олія та лимонний сік. В ідеалі 50% тарілки повинні займати фрукти та овочі, а половина що залишилась повинна складатися з молочних продуктів, білка та злаків.

Влітку на сніданок краще обирати вівсянку — це заряд енергії. Основні прийоми їжі краще розподілити у такі години : сніданок о 7 ранку, обід о 11:30, вечеря - 18:00. Якщо ввечері присутнє відчуття голоду, то можна з'їсти незначну кількість кисломолочних продуктів.

І основне, це звичайно питний режим : вживайте воду 100-200 мл. Кожні 40-50 хв, температури 18-20 градусів за Цельсієм. Підкислюйте рідину лимонним соком, а якщо у вас надмірне потовиділення — додавайте дрібку солі.

Отже, літо — це найкраща пора змінити свій раціон. І пам’ятайте: Легкість тіла — бадьорість руху.

Блог Поради лікаря
Записатись на прийом