Як налагодити грудне вигодовування

10/10/22Як налагодити грудне вигодовування

Вагітні жінки часто хвилюються: "Чи зможу я вигодовувати свого малюка грудьми? Чи вистачить мені молока?”

Зазвичай такі побоювання не мають під собою основи. Лише невеликий відсоток жінок на земній кулі позбавлений можливості годувати дитину своїм молоком.

Гормони на захисті лактації

Лактація відбувається завдяки двом головним гормонам: пролактину та окситоцину.

Пролактин відповідає за секрецію молока молочною залозою і виробляється після годування грудьми для підготовки до наступного годування.

Пік вироблення пролактину припадає на ніч та передсвітанкові години, тому нічне годування є вкрай важливим!

Окситоцин – його ще називають гормоном ніжної прив'язаності, довіри та любові – відповідає за рух молока молочними протоками. Він продукується до і під час годування грудьми та сприяє появі молока. Саме тому у жінки може виділятися молоко, коли вона позитивно і з любов'ю думає про свою дитину, бачить малюка, торкається його, тримає на руках.

Цінність грудного молока

Жіноче молоко є унікальним продуктом. Воно складається з більше ніж 1000 компонентів і містить величезну кількість речовин, які неможливо синтезувати штучно.

Годувати грудьми економічно вигідно, це безпечна та завжди доступна їжа для дитини. Молоко мами завжди має необхідну температуру і оптимальний склад, який постійно змінюється в залежності від віку дитини і її стану.

Грудне вигодовування знижує ризик розвитку таких захворювань, як бронхіальна астма, атопічний дерматит, цукровий діабет другого типу, ожиріння тощо.

Під час грудного вигодовування виникає тісний психоемоційний зв’язок між матір’ю та дитиною.

Грудне вигодовування є екологічно чистим, оскільки цей процес не засмічує навколишнє середовище – на відміну від штучного вигодовування з використанням пластикових пляшечок і сосок.

Грудне вигодовування має цілу низку переваг і для мами. Зокрема, воно знижує ризик розвитку раку молочних залоз, яєчників та матки. Зменшується ризик розвитку маткової кровотечі після пологів: відповідальний за скорочення м'язів матки гормон окситоцин, який виробляється під час лактації, сприяє нормалізації розмірів матки і повертає її в допологовий стан.

У жінок, які годують грудьми, значно рідше зустрічається післяпологова депресія. 

Відтак, процес грудного вигодовування є взаємовигідним і для дитини, і для матері, і вартує ваших зусиль з його налагодження!

Що слід робити, аби успішно годувати грудним молоком?

Важливо розуміти, що молоко – це кров і лімфа. І від того, що ви народили, у вас точно кров і лімфа нікуди не поділися. Якщо включати розум, намагатися порахувати – починаються проблеми. Тому важливо – просто вірити в те, що молоко є.

Раннє прикладання до грудей упродовж першої години після пологів, як і перебування новонародженого з мамою в безперервному контакті шкіра-до-шкіри, забезпечує заселення шкіри немовляти корисною мікрофлорою і сприяє збереженню температури його тіла.

Мама і немовля повинні бути разом цілодобово. Годуйте малюка за потреби – так часто, як він цього потребує. Тривалість годування визначатиме сама дитина. Обов'язковим є нічне та передсвітанкове годування, оскільки саме в цю частину доби виробляються необхідні гормони.

А які дії можуть зашкодити налагодженню ГВ?

Не давайте дитині пустушок. Всі діти народжуються з високою потребою у смоктанні. Так задумано природою, щоб малюк задля задоволення цієї потреби смоктав материнські груди, стимулюючи вироблення молока. Якщо він смоктатиме пустушку, він недоотримає молока внаслідок зменшення лактації у матері. До того ж механізми смоктання грудей і пустушки є абсолютно різними, а, відтак, це може призвести до травмування сосків у матері і виникненню на них тріщин.

Не варто допоювати і догодовувати дитину до 6 місяців. Грудне молоко на 88% складається з води, тому навіть в найспекотніші літні місяці немає необхідності пропонувати малюкові віком до 6 місяців воду – просто частіше прикладайте його до грудей.

Не слід мити груди до і після годування, оскільки на шкірі сосків міститься корисна мікрофлора, яка при частому митті змивається. Достатньо приймати душ не частіше двох разів на день.

Немає потреби в додатковому зціджуванні після кожного годування. При правильній організації грудного вигодовування молока виробляється рівно стільки, скільки його необхідно для вашої дитини. Правильне і часте прикладання дитини до грудей – це найкращий спосіб уникнути маститу та лактостазу.

 

Блог
Записатись на прийом