Про важливість регулярного скринінгу здоров’я

Про важливість регулярного скринінгу здоров’я

Регулярні медичні обстеження мають на меті виявити захворювання на ранніх стадіях.  

Сімейна лікарка клініки «Behealthy»  Лілія Пасевич розповіла про важливість регулярного скринінгу здоров'я.

Всесвітня організація охорони здоров’я  рекомендує проходити медичне обстеження  щороку всім пацієнтам, в тому числі тим, хто почуває себе повністю здоровим.

Всім чоловікам і жінкам у віці 18-40 років обов’язковими обстеженнями, які варто робити щороку є наступні:

  • Загальний аналіз крові – зміни показників можуть вказати на наявність запальних процесів в організмі, анемії, інших захворювань крові, запідозрити дефіцит певних вітамінів.
  • Загальний аналіз сечі – відхилення від норми  можуть виявлятись при захворюванні нирок і сечовивідних шляхів, ураженнях печінки, цукровому діабеті, порушеннях обміну.
  • Швидкі тести на ВІЛ, гепатити B, С – симптоми цих інфекцій часто не проявляються протягом тривалого часу, водночас  ризиків інфікуватись доволі багато (відвідування стоматолога, салонів краси, тату-салонів, незахищені  статеві контакти). Завдяки вчасному виявленню та призначенню лікування  можна повністю вилікувати гепатит C,  запобігти розвитку цирозу та гепатоцелюлярної карциноми (раку печінки), продовжити тривалість та покращити якість життя пацієнтів з ВІЛ.
  • Визначення індексу маси тіла та окружності талії – може свідчити про наявність надлишкової ваги чи появу ожиріння, а також ризик розвитку пов’язаних з ним захворювань – серцево-судинних хвороб, інсульту, діабету, метаболічного синдрому.

Додатково жінкам рекомендовано 1 раз на рік УЗД молочних залоз та  мазок на онкоцитологію або ПАП-тест у гінеколога з метою вчасного виявлення можливих змін, що свідчать про розвиток раку шийки матки.

Після 40 років до переліку  обов’язкових щорічних обстежень додаються:

  • Вимірювання артеріального тиску — постійне підвищення тиску може призвести до гіпертонічної хвороби, що є однією з основних причин передчасних смертей у всьому світі, оскільки з підвищеним тиском  зростає ризик появи  інсультів, інфаркту міокарда, захворювань периферичних артерій, фібриляції передсердь
  • Визначення глюкози в крові – особливо важливо щороку проводити аналіз  пацієнтам з ожирінням, підвищеним артеріальним тиском, високим рівнем холестерину в крові та іншими факторами ризику цукрового діабету.
  • Аналіз крові на загальний холестерин – зважаючи на те, що порушення ліпідного обміну не викликає жодних симптомів, після 40 років визначення холестерину має проводитись щорічно, а людям з діагностованими хворобами серця, надмірною вагою, цукровим діабетом  цей показник варто перевіряти частіше.
  • Електрокардіограма (ЕКГ)- швидкий та інформативний метод дослідження роботи серця, за допомогою якого лікар зможе оцінити серцевий ритм і  провідність, кровопостачання серцевого м’яза, виявити збільшення певних відділів серця.

Для жінок після 40 років з метою раннього виявлення новоутворень  молочних залоз рекомендовано проходити  мамографію  1 раз на рік. Для чоловіків цього віку – щороку консультація уролога та аналіз крові на ПСА (простатоспецифічний антиген), що є маркером  онкологічних захворювань передміхурової залози.

Після  45-50 років зростає ризик раку шлунка, легень, колоректального раку. З метою своєчасної діагностики щороку рекомендовано обстеження калу на приховану кров та 1 раз на 5 років – гастроскопія, колоноскопія, комп’ютерна томографія легень( пацієнтам зі стажем куріння КТ легень проводиться щороку).

Більшість базових обстежень можна зробити у вашого сімейного лікаря, а саме:  загальні аналізи крові та сечі, визначення глюкози в крові, аналіз на загальний холестерин, вимірювання артеріального тиску, визначення індексу маси тіла та окружності талії, ЕКГ, швидкі тести на ВІЛ та гепатити. На інші сімейний лікар сформує направлення та розповість як і де ви зможете обстежитись.

Також у клініці «Behealthy» ви можете здати понад 1000 аналізів                                                                       

Бережіть себе – приходьте на обстеження вчасно. Дбайте про своє здоров’я, адже своєчасне виявлення захворювання є запорукою ефективного лікування.

Поради лікаря Блог
Записатись на прийом