Поради лікарки: як підготувати дитину до школи

Поради лікарки: як підготувати дитину до школи

Вступ до школи — дуже важливий момент для дитини та її батьків.Тому необхідно оцінити  готовність дитини. 

Сімейна лікарка клініки «Behealthy» Ольга Лаврушко  сформувала поради батькам, як підготувати дитину до школи.

Фізична готовність

Під час проходження щорічного медичного огляду, медичні працівники визначають готовність дитини до фізичних навантажень  шляхом визначення проби Руф’є, показники якої й говорять про фізичну підготовку та можливе навантаження на школяра. Тому, поради батькам – слідкуйте за режимом дня дитини, виконуйте разом ранкову розминку, привчіть дитину лягати спати та вставати у певний час, обов'язково — сніданок для отримання енергії на продуктивний день, щоденні дозовані фізичні навантаження для укріплення усіх систем. В  здоровому тілі — здоровий дух!

Етична готовність

Дитина має бути готова вислухати іншу людину, вміти  сприймати завдання вчителя. Розуміти, що є час для гри, а є для навчання, вміти планувати свої дії, вміти  діяти за правилами, та рахуватись з іншими.  Поради батькам: навчайте дітей, що від дитини вимагатимуть робити не тільки те, що їй хочеться, але й те, що скаже вчитель, шкільний режим, програма.

Психологічна готовність

Це зрілість психіки дитини. За гонитвою в підготовці дитини до школи часто забувають про психологічну готовність до навчання в школі. Дитина повинна вміти вступати в контакт з  іншими учнями та вчителем, не боятись  відповідати біля дошки, виступати на сцені та висловлювати свої думки. Тому пояснюйте діткам важливість соціалізації, загартовуйте до життя та різних ситуацій, навчайте основним аспектам спілкування в соціумі. Не приховуйте труднощів, які чекають малюка у школі, але формуйте у нього впевненість у їх подоланні.

Розумова готовність

Дитина має мати певні знання, володіти вміннями й навичками. Розумову готовність до школи визначають через такі компоненти: загальна обізнаність дитини із навколишнім світом, її світогляд, сприймання, уява, увага, пам’ять, мислення, мовлення. Розвиненою має бути допитливість, бажання пізнавати все нове

Щоб зацікавити дитину до нових знань:

  • Навчіться хвалити та заохочувати дитину до нових знань
  • Після виконання завдання дайте дитині  винагороду.  Досить часто саме матеріальні чи емоційні винагороди стають найкращим стимулом для дітей.
  • Спростіть завдання для дитини шляхом переведення його у гру (наприклад рахувати тваринок, задачки у формі казки)

Не забувайте, що Ви – найближча людина для своєї дитини, і повинні підтримувати її в навчанні, приділяти час та цікавитись її успіхами у школі.

Поради лікаря Блог
Записатись на прийом