Як покращити роботу мозку

04/10/22Як покращити роботу мозку

Мозок — головний орган нашої центральної нервової системи, без якого не зможе функціонувати організм. Завдяки мозку все працює у злагодженій системі.

Численні дослідження доводять, що регулярні фізичні вправи та якісне харчування покращують здатність до запам'ятовування, навчання і в цілому до виживання. Навпаки, шкідливі звички, такі як алкоголь, куріння та незбалансоване харчування негативно впливають на розумову діяльність і в деяких випадках навіть стають причиною різних захворювань головного мозку.

Щоб покращити мозкову активність, дотримуйтеся п’ять простих правил.

1.Правильно харчуйтеся

Нашому мозку необхідні продукти, в яких міститься велика кількість ненасичених жирних кислот омега-3, омега-6, антиоксиданти, вітаміни Е, В6, магній і цинк,гліцин. Це можуть бути різні сорти морської риби, горіхи, злаки, овочі, фрукти та сухофрукти. Відмінні продукти для поліпшення розумових здібностей – ягоди чорниці, малини, ожини. У них містяться антиоксиданти, які уповільнюють процес старіння і попереджають порушення мозкової діяльності.

Так, у горіхах і насінні (особливо в гарбузовому), окрім жирних кислот, є багато тіаміну і магнію, які покращують пам'ять та увагу. Корисні для мозку у помірній кількості різні спеції – кориця, чебрець, шафран, карі, імбир. Овочі не лише покращують роботу головного «диригента» організму, але і в цілому позитивно впливають на наше здоров'я. Найдоступніші з них – морква, буряк, капуста і шпинат – відмінно стимулюють мозкову діяльність. З фруктів корисні яблука, груші, абрикоси.

2.Висипайтеся

Для активного запам'ятовування інформації та в цілому для формування пам'яті нам необхідна концентрація уваги. Однак через постійні недосипи рівень нейронних зв'язків у відділах мозку істотно падає. Тому наш мозок змушений працювати на знос, щоб зробити певні дії. В результаті – ми не можемо повноцінно вчитися, бути продуктивними на роботі, навіть у звичайних побутових справах – стаємо розсіяними та забудькуватими. Намагайтеся спати не менш 7-9 годин для підтримання нормальної функції мозку.

3.Ведіть активний спосіб життя

Завдяки фізичним вправам мозок отримує більше крові, а з нею й кисню. Це запобігає зумовленому віком зменшенню мозкової маси і стимулює утворення й розвиток нервової тканини. 30 хвилин фізичної активності на день підуть на користь мозкові, покращать пам'ять, настрій та самооцінку, зменшать відчуття стресу та знизять ризик депресії. Радимо обрати такий вид навантаження, який подобатиметься вам найбільше – ходіння, біг, плавання, теніс чи їзда на велосипеді – і починати не різко, а поступово збільшувати кількість і тривалість тренувань із кожним тижнем. Природний викид ендорфінів мотивуватиме вас зробити це знов і знов.

4.Тренуйте пам'ять і вчіться

Це можуть бути як рішення простих головоломок через додатки на смартфонах, так і навчання іноземним мовам, читання книг, розв'язування математичних задач тощо. Відмінний спосіб тренувати пам'ять та уяву – вивчення віршів за допомогою образного мислення.

Спробуйте згадати, що ви їли на сніданок тиждень тому? Напевно, не згадаєте. І тут справа не у віці.Проблеми  у недостатньому тренуванні пам'яті та у надмірній кількості гаджетів, які замінюють нам мозок

5.Відпочивайте

Про користь «нічогонероблення» зараз говорять всі. Щоб мозок якісно обробляв отримані дані, йому необхідно відпочивати. Для цього відмінно підійдуть медитації, коли ви повністю відключаєте мислення і занурюєтеся у відчуття. 5-15 хвилин на день достатньо для розслаблення нашого головного розумового м'яза.

Потужний вплив на мозок та інтелект чинять подорожі та пізнання чогось нового. Людина, яка не розвиває свій кругозір, ризикує мати проблеми з пам'яттю в похилому віці. Тому відкривайте для себе нові місця, нові таланти та здібності, знайомтеся з різними людьми. 

 

Записатись на прийом