Як дотримуватись здорового харчування на свята?

09/01/21Як дотримуватись здорового харчування на свята?

У цій статті ми поговоримо про те, як дотримуватись здорового харчування в свята, щоб не зіпсувати собі настрій та здоров’я. 

Свята – це щасливі моменти нашого життя. Вони не проходять без великої кількості смачної їжі, гостей та алкоголю. Ми готові спорожнювати наші гаманці і заповняти наші холодильники їжею до того часу поки не будемо впевнені, що страв багато, що вистачить для всіх гостей і ще залишиться на декілька днів вперед.

Всі ми знаємо і здогадуємось про свої хвороби. На сьогоднішній день через погану екологію і велику кількість хімічних сполук в їжі, майже кожна людина страждає захворюваннями шлунково-кишкового тракту, нирок, серця або інших життєво важливих органів. Лікарі рекомендують дотримуватись дієти. Та багато чого того,  що ми вживаємо в їжу, до дієти не входить. Головне знати, як дотримуватись здорового харчування на свята.

• Поменше копченостей. Краще запікайте. Запекти можна практично все: овочі, м'ясо, рибу.

• Побільше овочів та зелені. Зелень також додавайте всюди, разом з м’ясом , в салати, до гарніру. Взагалі вона стане найбільш корисним продуктом на святковому столі.

• Приберіть жирний майонез. Заправляйте салати оливковою олією, натуральним йогуртом. Якщо ви затятий прихильник олів’є і не визнаєте нічого, крім майонезу, то використовуйте нежирний 20% майонез, щоб вберегти себе від нудоти та болю в животі.

• Обмежте солодощі.  Замініть торти, тістечка, цукерки фруктами, чорним шоколад, сирною запіканкою, медом, горіхами.

• Обережно вживайте алкоголь! Найголовніше правило не поєднувати різні напої. Найбільш    ідеальним варіантом стане сухе червоне або біле вино.

• Не пийте солодку газовану воду та куповані соки. Від цих напоїв так і несе хімією. Не потрібно завдавати таку шкоду своєму здоров’ю.

Важко доводиться підшлунковій залозі. Вона змушена у великій кількості синтезувати ферменти для перетравлення жирів, білків та вуглеводів. Також виробляти інсулін у відповідь на велику кількість спожитих десертів. Це може закінчитися запаленням залози та виникненням приступу панкреатиту. Остерігайтесь наслідків переїдання та зловживанням алкоголю -  холециститу, гастриту, інфаркту, інсульту, гіпертонічних кризів.

Важливо розуміти, як дотримуватись здорового харчування в свята, щоб не зіпсувати собі настрій та здоров’я тяжкими наслідками.

Веселих Вам свят!

З повагою,

Ваш сімейний лікар Клініки сімейної медицини «Біхелсі»

Надія Мороз

Записатись на прийом