Турбують нирки?

04/11/21Турбують нирки?

Причинами виникнення «забруднень» нирок може бути багато чинників: генетична схильність, відсутність режиму роботи та відпочинку, стреси, вживання неочищеної води, неправильне харчування та недостатній питний режим, алкоголь, паління, фаст-фуди, медичні препарати тощо. Тому варто звернути увагу на свій спосіб життя, раціон харчування, а також на сигнали, які посилає організм.

Тільки 10% людей з хронічним захворюванням нирок знають про свій діагноз. І хоча єдиний спосіб дізнатися – це пройти обстеження, проте пропонуємо ознайомитись із переліком можливих ознак захворювання нирок.

Ознаки, що вказують на проблеми з нирками:

  • сухість та свербіж шкіри;
  • набряклість рук та ніг;
  • набряклість навколо очей;
  • болючість у ділянці нирок (у попереку);
  • часті та болючі позиви до сечовипускання;
  • високий артеріальний тиск;
  • втома, слабкість, зниження концентрації уваги;
  • погіршення якості сну;
  • задишка;
  • зниження апетиту.

Щоб у майбутньому уникнути проблем зі здоров’ям, потрібно регулярно приділяти увагу стану нирок. Кожна людина може спробувати зробити це самостійно. Та все ж краще звернутись за консультацією до спеціаліста.

Можна внести прості зміни до раціону, щоб покращити як здоров’я нирок, так і загальне самопочуття.

Отож, обмежте або відмовтеся від таких продуктів та напоїв:

  • оброблені харчові продукти;
  • гострі спеції та приправи;
  • цукор та штучні підсолоджувачі;
  • продукти із високим вмістом натрію;
  • наваристі бульйони;
  • міцна кава, алкоголь, газовані напої;
  • шоколад та випічка;
  • копченості, соління;
  • консерви та сири;
  • жирні сорти риби та м’яса;
  • авокадо;
  • помідори;
  • банани;
  • хрін, гірчиця;
  • редис, редька;
  • щавель, шпинат.

Якщо у вас немає проблем із нирками, тоді епізодичне вживання цих продуктів не завдасть особливої шкоди.

Які продукти потрібно споживати:

  • хліб із висівок без солі;
  • несолоне печиво;
  • овочеві супи;
  • вегетаріанський борщ, супи з крупами та макаронами;
  • нежирне м’ясо та риба;
  • відварені та тушковані овочі;
  • каші та крупи, макаронні вироби;
  • кефір, молоко, вершки, сметана, сир, кисле молоко;
  • несолоне масло, рослинні олії;
  • відвари, березовий сік, зелений чай, фруктово-ягідні соки, киселі та желе;
  • кавуни та дині;
  • свіжі овочі;
  • ягоди;
  • цитрусові, такі як лимони, лайми та апельсини;
  • яблука.

Звісно, краще попередити хворобу, ніж її лікувати.

Діабет та високий артеріальний тиск – найчастіші причини хронічної хвороби нирок. Якщо у вас діабет або високий тиск, найкращий спосіб запобігти захворюванню нирок - це проконсультуватися з лікарем, щоб контролювати рівень цукру в крові та тиск.

Тому ось декілька порад щодо профілактики захворювань нирок:

  1. Дотримуйтесь дієти з низьким вмістом солі та жирів.
  2. Виявляйте фізичну активність, займайтеся спортом.
  3. Регулярно відвідуйте лікаря.
  4. Киньте курити.
  5. Обмежте вживання алкоголю.

Бережіть себе та рідних!

Будьте здорові!

Записатись на прийом