04/11/21Турбують нирки?
Причинами виникнення «забруднень» нирок може бути багато чинників: генетична схильність, відсутність режиму роботи та відпочинку, стреси, вживання неочищеної води, неправильне харчування та недостатній питний режим, алкоголь, паління, фаст-фуди, медичні препарати тощо. Тому варто звернути увагу на свій спосіб життя, раціон харчування, а також на сигнали, які посилає організм.
Тільки 10% людей з хронічним захворюванням нирок знають про свій діагноз. І хоча єдиний спосіб дізнатися – це пройти обстеження, проте пропонуємо ознайомитись із переліком можливих ознак захворювання нирок.
Ознаки, що вказують на проблеми з нирками:
- сухість та свербіж шкіри;
- набряклість рук та ніг;
- набряклість навколо очей;
- болючість у ділянці нирок (у попереку);
- часті та болючі позиви до сечовипускання;
- високий артеріальний тиск;
- втома, слабкість, зниження концентрації уваги;
- погіршення якості сну;
- задишка;
- зниження апетиту.
Щоб у майбутньому уникнути проблем зі здоров’ям, потрібно регулярно приділяти увагу стану нирок. Кожна людина може спробувати зробити це самостійно. Та все ж краще звернутись за консультацією до спеціаліста.
Можна внести прості зміни до раціону, щоб покращити як здоров’я нирок, так і загальне самопочуття.
Отож, обмежте або відмовтеся від таких продуктів та напоїв:
- оброблені харчові продукти;
- гострі спеції та приправи;
- цукор та штучні підсолоджувачі;
- продукти із високим вмістом натрію;
- наваристі бульйони;
- міцна кава, алкоголь, газовані напої;
- шоколад та випічка;
- копченості, соління;
- консерви та сири;
- жирні сорти риби та м’яса;
- авокадо;
- помідори;
- банани;
- хрін, гірчиця;
- редис, редька;
- щавель, шпинат.
Якщо у вас немає проблем із нирками, тоді епізодичне вживання цих продуктів не завдасть особливої шкоди.
Які продукти потрібно споживати:
- хліб із висівок без солі;
- несолоне печиво;
- овочеві супи;
- вегетаріанський борщ, супи з крупами та макаронами;
- нежирне м’ясо та риба;
- відварені та тушковані овочі;
- каші та крупи, макаронні вироби;
- кефір, молоко, вершки, сметана, сир, кисле молоко;
- несолоне масло, рослинні олії;
- відвари, березовий сік, зелений чай, фруктово-ягідні соки, киселі та желе;
- кавуни та дині;
- свіжі овочі;
- ягоди;
- цитрусові, такі як лимони, лайми та апельсини;
- яблука.
Звісно, краще попередити хворобу, ніж її лікувати.
Діабет та високий артеріальний тиск – найчастіші причини хронічної хвороби нирок. Якщо у вас діабет або високий тиск, найкращий спосіб запобігти захворюванню нирок - це проконсультуватися з лікарем, щоб контролювати рівень цукру в крові та тиск.
Тому ось декілька порад щодо профілактики захворювань нирок:
- Дотримуйтесь дієти з низьким вмістом солі та жирів.
- Виявляйте фізичну активність, займайтеся спортом.
- Регулярно відвідуйте лікаря.
- Киньте курити.
- Обмежте вживання алкоголю.
Бережіть себе та рідних!
Будьте здорові!