Цукровий діабет

17/08/21Цукровий діабет

Якщо підшлункова залоза не може виробити достатньо інсуліну або організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін, виникає хронічна хвороба – цукровий діабет.
Інсулін – це гормон, який регулює рівень цукру (глюкози) у крові. Звідси і тлумачення «цукровий».
 
На симптоми діабету часто не зважають. Проте, своєрідним «дзвіночком» для консультації у сімейного лікаря можуть бути наступні:
 
- люди з діабетом зазвичай постійно хочуть пити,
- часто ходять до вбиральні,
- втрачають вагу, хоча й мають добрий апетит,
- постійно втомлені,
- погіршується зір.
 
Діабет буває:
І типу – інсулінозалежний, коли організм виробляє недостатньо інсуліну.
ІІ типу – інсулінонезалежний, коли організм не може ефективно використати інсулін. Найчастіше така проблема з'являється у людей, які мало рухаються і мають надмірну вагу.
Тому терапевти рекомендують вести активний рухливий спосіб життя. У кого офісна робота – хоча б починати день із 5-15-ти хвилинної ранкової руханки, а завершувати день вечірньою пробіжкою чи прогулянкою на свіжому повітрі.
 
Якщо рівень цукру в крові підвищується під час вагітності, то такий діабет називається гестаційний. Можливі наслідки - ускладнення під час вагітності та пологів.
 
У групі ризику люди, які:
·         мають зайву вагу,
·         зловживають алкоголем,
·         мають родичів з діабетом або у них був гестаційний діабет.
 
Якщо у вас виникла підозра стосовно свого самопочуття і є збіг із вище прочитаною інформацією – варто проконсультуватись  із своїм сімейним лікарем та пройти профілактичний огляд.
Рекомендовано проходити такий огляд в обов’язковому порядку усім після 45 років – і немає значення, чи у людини є інші фактори ризику.
 
А ми нагадуємо, що укласти декларацію із нашим сімейним лікарем можна швидко та ще й вигідно! Скористайтесь даною пропозицією до 31.08.21р. та отримайте:
- цілодобову онлайн підтримку;
- знижку 15% на платні послуги клініки.
 
Будьте активні та здорові!

 

Записатись на прийом