Стрес та хвороби серця: як вберегтися

12/08/22Стрес та хвороби серця: як вберегтися

Люди із серцево-судинними захворюваннями мають щоденні додаткові ризики для здоров’я через постійний стрес внаслідок воєнного стану. Виникнення серцево-судинних захворювань найчастіше пов'язані з наявністю факторів ризику, основними серед яких є неконтрольоване підвищення артеріального тиску, шкідливі звички, порушення обміну речовин, а також зовнішні фактори середовища, в тому числі психоемоційні навантаження.

Декілька простих порад, що допоможуть запобігти та зменшити ризики негативних ускладнень при вже наявних хворобах серця та судин:

Контролюйте артеріальний тиск та частоту серцевих скорочень

Попіклуйтесь заздалегідь про наявність тонометра та пульсоксиметра. Вимірюйте артеріальний тиск та частоту серцевих скорочень щодня зранку та ввечері. Якщо маєте супутні захворювання, такі як цукровий діабет – майте при собі глюкометр та тест-смужки на ацетон. Нормальні показники АТ вважаються ті, які не перевищують 140/90 мм рт.ст. Оптимальний рівень глюкози у капілярній крові від 3,3 до 5,5 ммоль/л.

Продовжуйте приймати препарати, згідно лікарських призначень

При наявності гіпертонічної хвороби  найважливішим є постійний щоденний прийом препаратів. Потурбуйтесь заздалегідь про наявність необхідних ліків та перегляньте термін дії рецептів за програмою «Доступні ліки». За необхідності зверніться до свого сімейного лікаря, наразі можливо дистанційно виписати електронний рецепт, а під час дії воєнного стану препарати можна отримати і за паперовим рецептом. Тримайте при собі номери телефонів реєстратури та свого сімейного лікаря.

Уникайте факторів ризиків, що провокують загострення

Відмовтесь від шкідливих звичок: не зловживайте алкоголем, напоями, які містять кофеїн (кава, чай, енергетики), обмежте тютюнопаління. Якщо є можливість, намагайтесь дотримуватись здорового харчування:  віддавайте перевагу сезонним овочам та фруктам, злаковим, кисломолочним продуктам, нежирним сортам м’яса та риби, уникайте продуктів з високим вмістом солі, цукру та  жирів.  Дотримуйтесь водного балансу організму  - потрібно щодня випивати від 1,5 до 2 л чистої не газованої води.  

Налагодьте режим дня

Висипайтесь, адже сон дає можливість бути працездатним фізично, розумово та емоційно.  Оптимальна тривалість сну дорослої людини 7-8 годин на добу.  Остерігайтесь стресів, адже вони часто провокують виникнення несприятливих серцевих подій. Обмежте перегляд новин особливо за 2-3год до сну. Тримайте зв’язок з родичами, щоб вони сповістили вас у разі виникнення надзвичайної ситуації. У разі необхідності, за рекомендацією сімейного лікаря, приймайте заспокійливі засоби. Не забувайте про помірні фізичні навантаження, прогулянки на свіжому повітрі(не менше 30 хв), більше рухайтесь.

Невідкладно зверніться по допомогу, якщо відчуваєте:

  • Тиснучий біль або неприємні відчуття за грудниною;
  • біль або неприємні відчуття в грудях, який поширюється в ліве плече, ліву руку, ліву лопатку чи нижню щелепу.
  • утруднене дихання або відчуття нестачі повітря,.
  • раптову слабкість, оніміння у верхній або нижній кінцівці,
  • оніміння половини обличчя, відхилення язика вліво або вправо;
  • порушення мовлення та/або його розуміння, неможливість відповісти на прості запитання;
  • раптову втрату рівноваги, порушення координації, запаморочення, непритомність;
  • гострий біль голови без будь-якої видимої причини.

Регулярний медогляд 

 Тримайте при собі номери телефонів реєстратури та свого сімейного лікаря. Регулярно відвідуйте свого сімейного лікаря, з яким підписали декларацію, вчасно проходьте профілактичні скринінги. За необхідності лікар може призначити необхідне обстеження та лікування.

Піклуйтеся про своє здоров’я та ваші серце та судини віддячать вам своєю роботою та забезпечать активну життєдіяльність!

 

Записатись на прийом