Особливості вибору ліпідознижуючої терапії у сучасних умовах

15/09/22Особливості вибору ліпідознижуючої терапії у сучасних умовах

Найчастішою причиною смерті людини є ішемічна хвороба серця. Щороку помирає 17.8 млн людей від серцево-судинних захворювань, це 31% від загальної смертності. Україна відноситься до групи  дуже високого ризику смерті від захворювань серцево-судинної системи.

Протягом останніх 30 років фактори ризику не змінились: підвищений артеріальний тиск; дієта та порушення дієти; підвищений рівень холестерину, ЛПНЩ. Ще 40 років тому вчені досліджувати протягом 6 років взаємозв’язок рівня холестерину і ризик розвитку ІХС, даючи одній групі людей прийом статинів (препаратів, які знижують холестерин), другій -плацебо (таблетка без діючої речовини). Після завершення дослідження, загальна смертність людей, які приймали статини знизилась на 30%. 

У пацієнтів після перенесеного інфаркту міокарда зберігається високий ризик повторних ішемічних подій. Ефектами прийому статинів є зниження рівня ЛПНЩ та плейотропні: зменшення запальних цитокінів; стабілізація бляшок за рахунок фіброзу та кальцифікації. 

Щоб дізнатись чи підвищений у Вас холестерин і який ризик захворювання СС подіями, потрібно звернутись до свого сімейного лікаря. Після огляду лікар вияснить ваші фактори ризику, направить на додаткові обстеження. Першим етапом лікування є призначення дієтотерапії (виключеня та обмеження продуктів, які підвищують холестерин), зменшення ваги  у пацієнтів з надлишковою масою тіла та ожирінням та заняття спортом (кардіо, швидка ходьба, плавання). Якщо не вдається отримати цільових рівнів ЛПНЩ при зміні способу життя, поведінці харчування та фізичних навантаженнях, разом з лікарем буде обговорення доцільності призначення препаратів, які знижують холестерин. Слід пам’ятати, що перед прийомом статинів необхідно зробити ліпідограму, печінкові проби для вирахування дози препарату і визначення висхідного показника зниження до цільового рівня.

Ліпідні цілі у пацієнтів з ХКС і ГКС: зниження ЛПНЩ до 1.4 ммоль/л або менше 1.0 ммоль/ у пацієнтів з другою серцево-судинною подією за 2 роки та зниження на 50% від висхідного рівня ЛПНЩ. 

Якщо недостатнє досягнення ЛПНЩ на фоні прийому статинів, то додаємо ще езотеміб.

Який статин обрати? 

Розглянемо дослідження STELLAR, ціль якого: порівняти ефективність різних доз оригінальних розувастатину  та інших статинів (симвастатину, атораостатину, правастатину) в зниженні підвищеного рівня ліпідів. Згідно дослідження досягти рівень до та більше 50% від висхідного рівня ЛПНЩ вдалося оригінальному розувастатину в дозі 20 та 40 мг 1раз на день. Згідно дослідження Lunar у пацієнтів з ГКС оригінальний розувастатин 40 мг більш ефективний ніж аторвастатин 80 мг у зниженні рівня ЛПНЩ; підвищенні рівня ЛПВЩ; покращенні інших ліпідних параметрів. 

 

Записатись на прийом