Обережно, кліщі!

12/06/21Обережно, кліщі!

Літо -  час для відпусток, активного відпочинку, прогулянок у лісі чи в парку. Але слід пам’ятати, що разом із теплом і цвітінням дерев і рослин, часто можна зустріти «небажаного гостя», якого не одразу і помітиш - кліща. Тому нам потрібно про нього знати, щоб у випадку  зустрічі, не гаючи часу, розуміти, як себе поводити та куди звернутись.

Напевне, всі знають як виглядають кліщі? Це дрібні членистоногі тварини, які відносяться до класу Павукоподібних, тому нагадують ззовні маленьких павуків, довжиною 2-4 мм. Але коли вони насмокчуться крові, то збільшуються в розмірах. Слід пам’ятати, що не всі кліщі небезпечні, але багато з них  є переносниками інфекційних захворювань, а саме:

- Хвороби Лайма (Бореліозу);

- Кліщового вірусного енцефаліту;

- Моноцитарного ерліхіозу;

- Геморагічної гарячки з нирковим синдромом;

- Туляримії;

- Грануцитарного анаплазмозу та інших.

У нашій місцевості найчастіше зустрічаються кліщі, які переносять збудника хвороби Лайма та кліщового вірусного енцефаліту.

Хвороба Лайма (кліщовий бореліоз) - інфекційне захворювання, яке розвивається після укусу інфікованого кліща на протязі від 1 до 60 днів, але найчастіше перших 14 днів.

Основні симптоми початку захворювання:

- підвищення температури тіла, загальна слабкість, озноб, головний біль, міалгія;

- збільшення лімфатичних вузлів при пальпації;

- характерною ознакою захворювання є шкірний висип, який нагадує за формою коло, яке поступово збільшується і може досягати до 20-30 см в діаметрі. Коли воно збільшується в розмірі, то  нагадує «бичаче око» із центральним округлим елементом, навколо оточеним кільцем червоного кольору. Цей висип має назву мігруючої еретеми, тому що з часом може змінювати місце локалізації.

При перших ознаках характерного висипу потрібно негайно звернутись до свого сімейного лікаря чи інфекціоніста для дообстеження і призначення лікування.

Кліщовий вірусний енцефаліт - гостре інфекційне захворювання з переважним ураженням центральної нервової системи, в разі невчасного лікування може призвести до інвалідності чи летального закінчення. Зараження відбувається під час кровосмоктання кліща, розчісування місця укусу, випадкового його роздавлення чи при видаленні зі шкіри.

Перші симптоми з’являються  на протязі 14 днів, інколи 30.  Спочатку захворювання проявляється, як проста вірусна інфекція з інтоксикаційним синдромом: нездужання,  головний біль, слабкість, біль у м’язах, плечах, ділянці шиї, попереку з відчуттям оніміння. Хворий почуває себе дуже погано, може підвищитись температура до 39-40 градусів. Потім з’являються неврологічні симптоми: нудота, блювання, порушення рухових функцій, розлади пам’яті та мови, параліч окремих м’язів шиї, спини, кінцівок.

При перших симптомах потрібно звернутись до лікаря - невролога, бо чим швидше розпочнеться лікування, тим менше несприятливих наслідків для організму.

Пам’ятка для тих, хто не хоче зустріти на своєму шляху «маленького ворога»:

1. При плануванні відпочинку подбайте про відповідне вбрання: обирайте закрите взуття та одяг: одяг світлого кольору, з довгими рукавами, бажано вдягнути штани і заправити їх в носки.

2. Ще основним елементом є кепка, косинка, панамка, не залишайте оголеною шию.

3. Використовуйте засоби, що захищають від укусів кліща: репаленти - засіб у вигляді аерозолю, який при нанесенні на шкіру буде відлякувати кліщів.

4. Гуляйте на території, поближче до центральної стежки чи дороги.

5. Після прогулянки зніміть одяг, попрасуйте його, перевірте сумки чи додаткові речі, які Ви брали з собою.

6. Ретельно огляньте тіло, адже кліщ може бути дуже маленьких розмірів і непомітним, особливо потрібно звертати увагу на місця, де знаходяться складки: під коліном, у паху, під молочним залозами, волосисті частини тіла.

7. Якщо ви у компанії своїх маленьких домашніх улюбленців, то після прогулянки ретельно огляньте вашого маленького друга.

6. У випадку появи кліща зверніться до найближчого травмпункту чи свого сімейного лікаря!

Побільше проводьте часу на свіжому повітрі і будьте здорові!

Записатись на прийом