Обережно, борщівник!

02/07/21Обережно, борщівник!

З приходом літніх канікул, сезону дачних робіт та активного відпочинку, хотіли би нагадати, а когось, можливо, і познайомити з рослиною, яка, на перший погляд неотруйна, але при контакті з нею може принести багато неприємних сюрпризів для здоров’я. І це - борщівник Сосновського.

Борщівник Сосновського - отруйна рослина, яку можна зустріти в нашій місцевості, росте вздовж доріг, по берегах річок, в лісосмугах. Складається з порожнистого стебла, яке виростає до 3-4 м у висоту, листя може досягати гігантських розмірів і зібране в прикореневу розетку та суцвіття: дрібні квітки білого, рідше зелено-жовтого кольору у вигляді парасольки до 40 см в діаметрі. Цвіте протягом усього літа.

Ця рослина є дуже небезпечною для людини. Сік містить фуранокумарини - фотоактивні речовини, які при контакті з ультрафіолетом (сонячним світлом) викликає фотодерматит, тобто опіки, які довго не заживають. Спочатку, при контакті зі шкірою, неприємних симптомів не буде спостерігатись, незначне почервоніння шкіри, немов опік кропивою, тому зі стеблами-трубками можуть гратись діти. Але потім при попаданні на те місце сонячного світла утворюються гіперемовані (червоні) водянисті пухирі. Можуть початись хронічні захворювання шкіри. В цей момент відбувається інтоксикація організму (може спостерігатись підвищення температури тіла, нудота, головний біль, спрага, зниження апетиту). Якщо пошкоджено більше 80% площі тіла - можливий летальний кінець. Є багато сумних історій, коли листя використовували відпочіваючі для вистелення підлоги в палатці, замість туалетного паперу, або для захисту обличчя від сонця. Кожного року десятки тисяч людей лікують опіки різних ступенів, які виникли при контакті з цією рослиною. Ще доведено, що сік може викликати грубі порушення в структурі хромосом - мутацію клітин.

Що робити, коли відбувався контакт шкіри з рослиною:

- якнайшвидше сховайте пошкоджене місце від світла, замотайте тканиною;

- в темному приміщенні добре промийте пошкоджену ділянку з милом за допомогою м’якої губки;

- якщо сік потрапив на слизові оболонки очей чи ротової порожнини, то протягом 15-20 хв промийте слизові оболонки під проточною водою;

- постарайтесь протягом 2-3 днів повністю уникати сонячних променів, при необхідності використовуйте для захисту одяг та парасолю;

- пийте багато рідини;

- якщо опіки виникли, то одразу звертайтесь до свого сімейного лікаря чи дерматолога;

- в домашніх умовах можна використовувати спрей чи крем бепантену, пантенолу, мазь фукорцина, цинкову пасту.

Будьте обережними, поділіться інформацією з рідними, знайомими, розкажіть про небезпеку дітям, покажіть їм фотографії як виглядає борщівник.

Записатись на прийом