Лікарі відповіли на популярні питання щодо вакцини від COVID-19

12/02/21Лікарі відповіли на популярні питання щодо вакцини від COVID-19

Близько року тому нашу планету охопила нова «чума» 21 століття — COVID-19.

Ця пандемія змінила наші погляди на життя, наш побут, наші звичаї, а медичні маски стали невід’ємним аксесуаром під час походу в магазин чи на роботу. Напевно, тепер не лишилось таких людей, яких їх особисто, друзів або ж знайомих не торкнувся цей вірус.

В той час, коли медики мужньо боролися з Covid на «передовій», науковці всього світу згуртувались та екстрено розпочали розробку вакцини.

І ось, цей день настав! Вакцина готова! А чи готові люди? Коли в США, Європі, Ізраїлі, Великій Британії вже як з 27 грудня 2021 року до сьогоднішнього дня вакцинувались мільйони людей, то українці масово ставлять запитання, які висвітлюються недостатньо.

Клініка сімейної медицини «Біхелсі» для видання Район.Медицина відповіла на найпоширеніші запитання щодо вакцини.

– А чи потрібна вона нам?

– Так, беззаперечно! За даними Стокгольмського університету колективний імунітет виробиться тільки тоді, коли перехворіють чи вакцинуються 43% населення і тільки тоді, можна стверджувати, що пандемії кінець, повертаємося до звичного життя.

– Чи безпечна вакцина?

– Так. Всі вакцини проходять жорсткі випробування починаючи від пробірки в лабораторії, далі на тваринах та закінчуючи на людях. Незважаючи на блискавично-швидку розробку, на цей час всі зареєстровані вакцини пройшли ці тести, які довели свою безпечність.

– Чи не захворію я від вакцини?

Ні. Вакцини не містять безпосередньо вірус, який може викликати захворювання, а вчать наш організм розпізнавати вірус та формувати імунітет до Covid-19.

– Якщо я перехворів, чи потрібна мені вакцина?

– Так, природний імунітет досить не тривалий, а вакцина забезпечить більш стійкий імунітет.

– В мене тяжкі супутні хвороби, чи варто вакцинуватись?

– Так. В людей із тяжкими супутніми хворобами, інфікування ковідом може мати дуже серйозні наслідки, а тому ризик від введення вакцини в рази менший від ризику перенести хвороби та її наслідки.

– Чи дієва Китайська вакцина?

– За даними Бразильського інституту Бутантан, який проводив клінічні дослідження SinoVac, дана вакцина забезпечує 100% захист від летальних випадків, 90% захист від тяжкого перебігу та 78% від легких випадків, загальний показник ефективності від будь-яких випадків 50,3%, що також досить прийнятно для використання.

– Чи потрібно вакцинуватись, якщо я не в групі ризику?

– Так, якщо буде така можливість. Вакцинувавшись, ви не будете переносником смертельно небезпечного вірусу для людей в групі ризику і тим збережете комусь життя.

Записатись на прийом