Гарний сон - здорове тіло!

18/03/21Гарний сон - здорове тіло!

Сон є однією із найважливіших потреб нашого організму. Щоб мати протягом дня хорошу працездатність, гарне самопочуття, настрій, нам необхідний повноцінний сон.

У період денної активності ми працюємо, навчаємося, отримуємо емоційне та фізичне навантаження. Тому наш організм потребує відновлення, що відбувається під час сну. Тому важливо, щоби сон був якісний.

Про якість сну говорить його тривалість, безперервність та глибина. Якщо сон є безперервним та глибоким, його тривалість достатня, тоді наш організм якісно відновлюється перед наступним періодом активності.

Ряд життєво важливих фізіологічих процесів організму людини, проходять “перезавантаження” під час сну. Сон впливає на роботу нашої імунної системи, обмін речовин, детоксикаційні процеси, в тому числі й ті, що мають фізіологічний статус. Маючи хороший сон, організм відновлюється і дає нам можливість протидіяти впливу негативних факторів.

Якщо ж людина хронічно недосипає, часто пробуджується під час сну, сам сон є поверхневий та нетривалий, це неодмінно відіб’ється на її здоров’ї, активності, якості життя.

Регулярні недосипання можуть призвести до порушень в роботі серцево-судинної та ендокринної систем, збоїв імунного захисту, а найперше - психоемоційних розладів, депресії.

При виникненні незначних та короткочасних розладів сну, варто скористатися наступними рекомендаціями:

- за 2 год до сну не користуватися комп’ютерами, смартфонами;

- звести до мінімуму емоційну та фізичну активність;

- дбати про режим: намагатися лягати спати та прокидатися в один і той же час;

- ввести за правило почитати книгу перед сном;

- щонайменше за 3 год до сну не їсти доситу та не вживати тонізуючі напої;

- випийте напій, який має за собою приємні асоціації з минулого (море, гори, вдалий уїк-енд), заспокійливий трав’яний чай, тепле молоко з медом, прийміть ванну з морською сіллю або ефірними оліями;

- за потреби пройдіть сеанс розслабляючого масажу.

Якщо ви скористалися цими порадами, а сон не нормалізувався, зверніться за допомогою до фахівця. Не зволікайте! Інакше незначні фізіологічні розлади призведуть до відхилень у здоров’ї.

Одне із найдавніших правил медицини: легше попередити хворобу, аніж її лікувати. Додам: вилікуваний організм назавжди носить в собі “слід” перенесеної хвороби.

Будьте завжди здорові!

 

Омельчук Інна Анатоліївна,

Невролог Клініки сімейної медицини «Біхелсі»

Записатись на прийом