Чому самолікування може бути шкідливим

26/01/21Чому самолікування може бути шкідливим

Чому самолікування може бути шкідливим

На  конституційному рівні, в статті 49 Основного Закону, закріплено, що кожен має право  на охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне  страхування.

Суттєвою складовою цього  права є доступність лікарських засобів. Разом  із тим, доступність лікарських засобів також передбачає доступність повної та достовірної інформації про ці засоби, їх ефективність та безпечність.

Рекламі лікарських засобів присвячена стаття 21 ЗУ “ Про рекламу”, відповідно до якої реклама лікарських засобів повинна містити:

- об’єктивну інформацію про лікарський засіб і здійснюватися так, щоб було зрозуміло, що наведене повідомлення є рекламою і що рекламований товар є лікарським засобом;

- Вимогу про необхідність консультації з лікарем перед застосуванням лікарського засобу

- рекомендацію щодо ознайомлення з інструкцією до застосування .

У рекламі лікарських засобів забороняється розміщення:

- відомостей про те, що ефект від даного засобу є гарантованим;

- посилань на те, що вони є найбільш ефективними та безпечнішими;

- не вказувати відомості про наявність, або відсутність побічних ефектів;

- відомостей, які можуть справляти враження, що консультація з фахівцем не є необхідною;

- посилань на конкретні випадки вдалого застосування лікарського засобу;

- інформації, що може вводити в оману споживача щодо складу, походження, ефективності, патентної захищеності лікарського засобу.

Гадаю, що зазначених вказівок виявилося все ж таки замало, бо, переглянувши рекламу і побачивши, наприклад, по телебаченню, чудові результати, багато людей, обминають візит до лікаря і направляються до аптечного закладу за «позбавленням від болю». На жаль, не завжди рекламовані лікарські засоби зможуть допомогти хворому, бо у кожного з чудодійних препаратів є свої протипоказання. Ось і виходить, що, не знаючи свого дійсного стану здоров’я, людина починає займатися самолікуванням і може ще більше собі зашкодити.

Це питання є надактуальним для українських споживачів, адже самолікування та лікування без реальної участі лікаря є реальною проблемою не лише українського сьогодення. Всесвітня організація охорони здоров’я визначає проблему самолікування 4-ю найпоширенішою причиною смертності та виникнення нових небезпечних хвороб.

Перш за все

Лікар, який призначає медикаменти, несе відповідальність за життя і здоров’я пацієнта, а у разі самостійного призначення ліків, відповідальної особи по суті не має. І Ви залишаєтесь один на один зі своєю хворобою. В кращому випадку Ви ризикуєте лише грошима, в гіршому – життям.

Варто пам’ятати, що потрібно дотримуватися основного правила лікарської безпеки: менше довіряйте рекламі та більше – досвідченому лікарю.

Бажаємо Вам здоров’я!

З повагою,

Лікар-гінеколог Клініки сімейної медицини "Біхелсі"

Сергій Віталійович Романюк

Записатись на прийом