Антибіотикорезистентність: небезпека та ризики

23/09/22Антибіотикорезистентність: небезпека та ризики

Антибіотикорезистентність - це стійкість бактерій до антибактеріальних препаратів.       

З кожним роком лікувати бактеріальні інфекції стає все дедалі складніше. А нераціональне використання цих препаратів може призвести до того, що інфекційні хвороби, які наразі швидко і без наслідків лікуються антибактеріальними препаратами, можуть стати смертельно небезпечним.

Коли людина вживає антибіотик, той чи інший з метою лікування, завжди є ризик того, що деякі бактерії стануть до нього стійкими. Дані ліки вбивають більшість збудників хвороб, але невеличка група бактерій може все таки вистояти. Вони ростуть, поширюються, передають стійкість іншим групам  бактерій, ось так  і виникає так  звана резистентність.Вживання антибіотиків, коли це не потрібно - найбільший чинник, що сприяє розвитку резистентності. Антибіотики не діють на віруси, а тільки на бактерії та лікують бактеріальні хвороби ( пневмонії бактеріальні, туберкульоз  і  т. д.) Ризик зростає  і при неправильному вживанні препаратів, недотриманні  інтервалів між прийомом, не та кількість днів, яку призначив лікар.

Для  того щоб уникнути  резистентності ,  якщо ви захворіли, чітко виконуйте призначення лікаря, а не відразу біжіть до аптеки по антибактеріальний  засіб  та дотримуйтесь таких правил  профілактики:

  1. Антибіотики не використовуйте для  лікування  вірусних  інфекцій.
  2. Не  займайтесь самолікуванням – приймайте  антибіотики виключно за призначенням  лікаря.
  3. Дотримуйтесь режиму прийому препаратів.
  4. Завершіть повний курс лікування, навіть якщо раніше почуваєте себе краще.
  5. Ніколи не приймайте антибіотики, які були призначені при попередній хворобі або іншій особі при подібних проявах. 

 

 

Записатись на прийом